Suntem în acea perioadă în care trebuie să alegem, până pe 21 august, noile manuale de Comunicare în limba română pentru clasa a II-a. Așa că am studiat și eu oferta editurilor declarate câștigătoare la licitația de anul acesta și vă prezint, în cele ce urmează, câteva concluzii, în ordinea preferințelor mele. Așadar, evident, eu aleg manualul celor de la Intuitext.
Evident, în linii mari, manualele respectă aceleași criterii legale, iar demersurile didactice sunt similare, având la bază programa școlară pentru clasa a II-a. Astfel, în general, se pornește de la un text suport, urmat de diverse aplicații, mai mult sau mai puțin creative, care țin de înțelegerea și explorarea acestuia. Dar dincolo de aceste aspecte, adevărul este că experiența publicistică și mai ales didactică a autorilor își spune cuvântul. Și fiecare manual este, totuși, diferit.
1. Intuitext – Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe și Otilia Brebenel
Textele suport alese sunt diversificate și atrăgătoare pentru copii. Îmi place și că multe dintre acestea sunt disponibile și în variantă audio, sub forma unui AMII. Astfel, demersul didactic pentru o lecție pornește de la câteva întrebări care fac trimitere la titlul textului/ imaginea suport, apoi propune acea înregistrare audio care este utilă în exersarea competențelor de înțelegere a mesajului oral receptat, precum și numerIoase exerciții de înțelegere și explorare a textului, care stimulează gândirea critică și creativă a elevilor. Pe lângă exerciții de înțelegere și explorare a textului, dermersul didactic cuprinde și activități precum Scriere corectă, Invitație la lectură/Caută în bibliotecă, jocuri sau portofoliu. Totodată, manualul încurajează autoevaluarea elevilor, oferindu-le frecvent ocazii și grile suport cu ajutorul cărora să o facă, un demers care mi se pare deosebit de util.
Unitățile de învățare cuprind, pe lângă lecții de recapitulare și evaluare, lecții de ameliorare/dezvoltare, cu titlul Exersezi, corectezi, progresezi!. Spre deosebire de alte manuale, această etapă face trimiteri la exercițiile anterioare din respectivitatea unitate de învățare, pentru fiecare exercițiu propus, ajutând astfel concret elevii care au întâmpinat dificultăți în dobândirea anumitor competențe. Totodată, înaintea acestora, fiecare unitate de învățare cuprinde o lecție de tip Proiect – unde elevii pot lucra individual sau în echipe - care vizează sarcini de lucru aplicative, creative și care conține o grilă de autoevaluare pentru elevi.
AMII-urile interactive sunt numeroase și oferă feedback imediat, punctual, marcând cu roșu răspunsurile greșite. Un avantaj pe care nu îl au celelalte manuale îl reprezintă AMI-urile textelor suport, așa cum am mai spus, care conțin înregistrarea audio a acestora.
Așa cum era de așteptat, din punct de vedere grafic, manualul de la Intuitext este foarte bine realizat. Deși conține multe exerciții diversificate, manualul nu pare deloc încărcat.
2. Edu – Corina Istrate, Dora Măcean și Manuela Koszorus
Primul lucru pe care l-am remarcat la acest manual este că pare ceva mai puțin încărcat grafic decât manualul lor pentru clasa I, marginile colorate ale filelor apar doar în partea de sus. Conceptul grafic este unitar, la fel și ilustrațiile, deși în continuare mi se pare cam pestriț pentru gusturile mele. Vizual, mă mai deranjează și faptul că au scris cu un font mai mic cerințele itemilor. M-aș fi așteptat la mai multe AMII-uri și activități care să vizeze TIC-ul din partea lor. Ca regulă, fiecare text este însoțit de un AMII tip imagine – fie cu autorul, fie cu un personaj din text, însoțit de câteva întrebări de dezgheț. Am apreciat că AMII-urile interactive sunt diferite de exercițiile din manualul tipărit – așa cred că ar trebui să fie toate manualele digitale, nu simple variante .pdf ale manualului tipărit, cu exact aceleași exerciții și contexte de învățare.
Autorii manualului au pus mult accent pe dezvoltarea gândirii critice și argumentative a copiilor, multe lecții având două secțiuni care mie îmi plac mult – Îmi exprim părerea, respectiv Argumentez. În medie, lecțiile au în jur de 10 exerciții, cu nivel mediu de dificultate.
3. CD Press – Liliana Dumitrescu, Nicoleta Ciobanu și Vasile Molan
La finalul fiecărei unități de învățare, după lecțiile de recapitulare și evaluare, autorii propun Clubul Rocoteca – un fel de lecție de ameliorare/dezvoltare, sub forma unor jocuri și activități antrenante.
Am apreciat Fișa de observare de la finalul fiecărei unități de învățare, care încurajează elevii să se autoevalueze.
În ceea ce privește AMII-urile, manualul CD Press conține cele mai multe activități digitale și, mai ales, interactive. AMII-urile interactive diferă de conținutul din manualul tipărit, ceea ce apreciez. Însă nu oferă un feedback imediat concret, ci, din câte am observat eu, menționează doar dacă exercițiul a fost rezolvat corect sau incorect, în totalitate. Așadar, copiii nu ar ști, independent, la ce anume au greșit.
Un alt plus al manualului CD Press este rubrica Lectură pentru suflet și minte. În cadrul acesteia, manualul digital are un conținut suplimentar intitulat Biblioteca mea de vis, unde sunt postate și pot fi descărcate, respectiv listate, lecturi suplimentare, adecvate vârstei elevilor, diferite de conținutul din manualul tipărit. Și rubrica Investighez mi s-a părut interesantă, copiii fiind încurajați să caute informații pe internet, pe o temă care are legătură cu textul suport.
Din punct de vedere al tehnoredactării, manualul este echilibrat, nu pare la fel de încărcat precum cel de la Art Klett, deși conține multe exerciții, cu un nivel de dificultate mediu. Ilustrațiile, însă, nu mi se par deloc atractive pentru copii și întregul vibe al manualului nu pare prea modern.
Nu în ultimul rând, menționez că textele suport alese sunt clasice, în mare parte din literatura universală – Edmondo de Amicis, Hans Christian Andersen, Carlo Collodi, Lev Tolstoi etc.
4. Paralela45 – Adriana Briceag, Ionela Cătălina Bogdan, Maria Ionela Miloș și Maria Cornelia Poștoacă
Manualul propune doar 2 pagini pentru recapitulare inițială. Fără evaluare inițială. Ținând cont că perioada de recapitulare inițială se întinde, din punct de vedere metodic, pe parcursul primelor două săptămâni de școală, mi se par insuficiente cele 2 pagini.
Textele suport alese de autori mi se par cam greoaie pentru niște elevi de 8 ani și mă îndoiesc că ar fi pe placul lor. Sunt evidențiate activitățile interactive, de tip Lucrați în perechi!/ Lucrați în echipe!, la mai toate lecțiile. După lecțiile de recapitulare, respectiv evaluare, urmează o lecție de ameliorare/dezvoltare, denumită Exersăm, ne dezvoltăm și prin joc recuperăm care, după cum sugerează și titlul, propune activități de învățare prin joc.
AMII-urile interactive sunt identice cu exercițiile din manual, dar oferă feedback imediat. Spre deosebire de cel de la Edu, care doar atrage atenția că răspunsul dat este greșit, varianta celor de la Paralela45 colorează cu verde răspunsurile corecte și cu roșu pe cele greșite. Totodată, sunt destul de multe AMII-uri interactive.
Din punct de vedere grafic, manualul este aerisit, iar tehnoredactarea este bună, chiar dacă nu pare deosebit de modern.
5. Booklet – Mădălina Stan și Ioana Dan
Am remarcat la acest manual că sunt multe exerciții care permit rezolvarea direct pe manual – adică au spațiile necesare. Nu știu în ce măsură acesta este neapărat un lucru pozitiv, pentru că aceste manuale sunt transmisibile, totuși. O altă consecință este și aceea că, din acest motiv, nu sunt prea multe exerciții per lecție.
Sunt 5 pagini de recapitulare și evaluare inițială…
Manualul îmbină desene cu fotografii și foarte mult galben și portocaliu, dar altminteri, pare a avea un stil grafic unitar. Din punct de vedere al tehnoredactării, manualul nu pare prea aglomerat.
Textele alese sunt echilibrate și urmate de exerciții de înțelegere și explorare a textului citit. Rubrica Spune ce gândești! încurajează gândirea critică și exprimarea argumentativă în rândul elevilor.
Autoarele au propus lecții de ameliorare/dezvoltare dupa cele de recapitulare, respectiv evaluare, sub titlul Știu mai bine!. În plus, autoarele propun diferite proiecte în echipă, ca forme de evaluare alternativă (realizarea unei reviste a clasei mi se pare foarte interesantă).
Mult mai numeroase decât în cazul altor manuale, AMII-urile interactive de la Booklet permit un feedback imediat, punctual, fiind înroșite răspunsurile greșite și marcate cu verde cele corecte. Unele exerciții diferă de cele din manual, dar nu toate.
6. Art Klett – Sofia Dobra, Anca Malea
Singura editură care mi-a trimis manualul în variantă tipărită, lucru pe care l-am apreciat. De regulă, produsele celor de la Art Klett sunt de bună calitate și mă bucur să văd că marketingul lor începe să fie mai… proactiv 😊
Am desfăcut manualul imediat ce l-am primit, recunosc. Și prima mea impresie a fost de aglomerat, sufocant. Sunt foarte multe activități de învățare propuse și fiecare milimetru al paginilor a fost utilizat pentru a le încadra pe toate. Cu toate acestea, dincolo de haosul aparent, manualul este structurat pe domenii de conținut, anume: Citire/Lectură, Elemente de construcție a comunicării, Comunicare orală și Scriere/Redactare. Foarte important de subliniat este că aceste domenii de conținut constituie lecții distincte, sau sunt cel mult grupate câte două-trei, nu reprezintă abordarea didactică a fiecărei lecții propuse.
Demersul didactic pornește de la câteva exerciții orale, grupate sub rubrica Înainte de lectură/Înainte de citire. Aproape de fiecare dată, ultimul exercițiu din rubrica aceasta propune lectura inițială a învățătoarei, lucru cu care nu sunt de acord. Din punct de vedere metodic, elevii ar trebui să citească textul în gând, apoi să se verifice ce anume au înțeles din cele citite. Lectura model – a învățătoarei – este deja o metodă învechită. După verificarea înțelegerii textului, se poate trece la lecturarea acestuia cu voce tare – în lanț, pe roluri, pe enunțuri etc. Aceste exerciții sunt grupate sub rubrica Apropierea de text și vin, în concepția autoarelor, după lectura model a învățătoarei. Bineînțeles, sunt urmate de câteva întrebări care vizează înțelegerea textului și alte exerciții de după lectură. Textele suport alese sunt destul de echilbrate – și clasice, dar și contemporane.
Pentru recapitularea și evaluarea inițială manualul oferă doar 3 (?!) pagini… Lecțiile de recapitulare și evaluare sunt urmate de o pagină de Ameliorare (de ce nu și Dezvoltare?) și o activitate complementară, de tip atelier (portofoliu, jurnal de lectură, afiș etc). Manualul începe prin a lista toate competențele generale și specifice în dreptul cuprinsului, în loc să le introducă la începutul fiecărei unități de învățare. În afara faptului că este un criteriu de evaluare pe care manualele sunt obligate să-l îndeplinească, mi se pare ceva complet inutil.
AMII-urile interactive sunt sporadice și nu întotdeauna oferă feedback imediat precis – adică nu mereu sunt indicate greșelile, ci doar faptul că exercițiul, în ansamblul său, nu a fost rezolvat corect. Am apreciat că, uneori, exercițiile sunt diferite de cele din manual.
7. Editura Ars Libri – Adina Grigore, Mihaela Nițu, Nicoleta – Sonia Ionică și Cristina Ipate-Toma
Și în acest caz, paginile pentru perioada de recapitulare și evaluare inițială mi se par prea puține – 5 la număr.
Ilustrațiile și stilul grafic nu mi se par deloc unitare, ci mai degrabă o compilație din diferite surse, ceea ce nu este tocmai atractiv pentru copii.
AMII-urile interactive oferă feedback imediat, chiar înainte de a apăsa butonul de verificare, marcând cu roșu răspunsurile greșite. Astfel, elevii le pot corecta chiar înainte de a se verifica. Însă nu sunt multe și nu sunt diferite de exercițiile din manual.
Autorii au pus mult accent pe secțiuni precum Jurnal de lectură, Lucrați în perechi sau Exprimă-ți părerea, care apar la multe lecții. În medie, mi se par cam puține exerciții aplicative pe baza textelor (în jur de 3- 5), iar nivelul de dificultate este unul destul de redus. Din nou, textele alese sunt îmbătrânite, ale autorilor clasici români (Sântimbreanu, Goga, Topârceanu, Farago, Plugaru etc).
8. Aramis – Celina Iordache, Bianca-Lăcrămioara Bucurenciu și Elisabeta Maria Mînecuță
Grafica manualului de la Aramis mi se pare stridentă, iar gama cromatică utilizată mult prea agresivă. Ilustrațiile par a avea stiluri diferite ceea ce nu lasă o impresie de produs tocmai coerent.
Tot doar patru pagini are și acest manual pentru Recapitularea inițială din primele două săptămâni…
Textele suport alese sunt variate, iar majoritatea lecțiilor propun jocuri și activități practice. Lecțiile de recapitulare și de evaluare sunt urmate de una de ameliorare/dezvoltare, cu titlul Mă antrenez mai mult! .
În ceea ce privește AMII-urile, oferta manualului este cam sărăcăcioasă, iar din acestea, multe sunt statice. Puținele AMII-uri interactive, însă, oferă feedback imediat, precis, evidențiând răspunsurile greșite cu roșu.
Ca nivel de dificultate, consider că este destul de simplu către mediu, punând mult accent pe o abordare ludică (ghicitori, jocuri, proverbe, desene etc) și o perspectivă interdisciplinară care trimite adesea la dezvoltare personală.
9. Litera – Daniela Beșliu, Nicoleta Stănică și Marilena Călin
Singurul manual incomplet de pe platforma manuale.edu.ro. Adică este prezentată, ca mostră, doar unitatea 2. Nici măcar cuprinsul nu l-am putut vedea, să-mi fac o idee mai clară depre textele suport alese… Mă întreb dacă manualul nu este gata integral? Nu înțeleg cum este posibil să se prezinte cu o singură unitate de învățare, în condițiile în care propunerile tuturor celorlalte edituri sunt prezentate în variantă completă.
Așadar, eu nu pot să-l iau în considerare ca o ofertă serioasă. M-am uitat fugitiv prin el, dar nu consider că merită o analiză, din moment ce NU este un manual, ci doar o unitate de învățare.
În concluzie, eu am ales manualul de Comunicare în limba română de la editura Intuitext.
Vouă care v-a plăcut mai mult și de ce?
The new Romanian Language Communication textbooks for the 2nd grade
It is that time when we have to choose, until August 21, the new Romanian Language Communication textbooks for 2nd grade. So I studied the offer of the publishing houses declared winners at this year's auction and I present to you, in this article, some conclusions, listed in the order of my preferences. Therefore, obviously, I choose the Intuitext textbook.
Obviously, broadly speaking, the textbooks comply with the same legal criteria, and the methodological approaches are similar, based on the school curriculum for the 2nd grade. Thus, in general, one starts from a supporting text, followed by various applications, more or less creative, related to its understanding and exploration. But beyond these guidelines, the truth is that the publishing and especially teaching experience of the authors speaks for itself. And every textbook is, thus, different.
1. Intuitext – Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe și Otilia Brebenel
The supporting texts chosen are diverse and appealing to children. I also like that many of these are also available in audio form as an AMII (multimedia interactive learning activity). Thus, the didactic approach for most lessons starts from a few questions that refer to the title of the text/supporting image, then proposes that audio recording that is useful in practicing the skills of understanding the perceived oral message, as well as numerous exercises for understanding and exploring the text, which stimulates students' critical and creative thinking. In addition to text comprehension and exploration exercises, the book also includes activities such as Correct Writing, Reading Invitation/Library Search, games or portfolio. At the same time, the textbook encourages students' self-evaluation, frequently offering them opportunities and support grids with which to do it, an approach that seems particularly useful to me.
The learning units include, in addition to review and assessment lessons, improvement/development lessons entitled Practice, Correct, Progress!. Unlike other textbooks, this stage makes references to the previous exercises in the respective learning unit, for each proposed exercise, thus specifically helping students who have encountered difficulties in acquiring certain skills. At the same time, before these, each learning unit includes a Project-type lesson - where students can work individually or in teams - which aims at applied, creative tasks and which contains a self-assessment grid for students.
Interactive AMIIs are plentiful and provide immediate, on-point feedback by marking wrong answers in red. An advantage that the other textbooks do not have is the AMIIs of the supporting texts, as I said before, which contain the audio recording of them.
As expected, graphically, Intuitext's textbook is very well done. Although it contains many varied exercises, the textbook does not seem at all too crowded.
2. Edu – Corina Istrate, Dora Măcean și Manuela Koszorus
The first thing I noticed about this textbook is that it seems a little less graphically loaded than their 1st grade textbook, the colored tab borders appear only at the top. The graphic concept is unified, and so are the illustrations, although it still seems a bit too much for my taste. Visually, it also bothers me that they wrote the item requirements in a smaller font. I would have expected more AMIIs and TIC related activities from them. As a rule, each text is accompanied by an image-type AMII - either with the author or with a character from the text, as well as a few warm-up questions. I appreciated that the interactive AMIIs are different from the exercises in the printed textbook – that's how I think all digital textbooks should be, not just .pdf versions of the printed textbook with exactly the same exercises and learning contexts.
The authors of the textbook put a lot of emphasis on the development of children's critical and argumentative thinking, many lessons have two sections that I really like - I express my opinion and I argue that. On average, the lessons have around 10 exercises, with a medium level of difficulty.
3. CD Press – Liliana Dumitrescu, Nicoleta Ciobanu și Vasile Molan
At the end of each learning unit, after the revision and assessment lessons, the authors propose the Rocoteca Club – a kind of improvement/development lesson, in the form of engaging games and activities.
I appreciated the Observation Sheet at the end of each learning unit, which encourages students to assess themselves.
As far as AMIIs go, the CD Press textbook contains the most digital and especially interactive activities. The interactive AMIIs differ from the content in the printed textbook, which I appreciate. But it doesn't give immediate specific feedback, but, as far as I've noticed, it only mentions whether the exercise was solved correctly or incorrectly, entirely. So the children would not independently know what they did wrong.
Another plus of the CD Press textbook is the Reading for the Soul and Mind column. Within it, the digital textbook has an additional content called My Dream Library, where additional readings, age appropriate, different from the content in the printed textbook, are posted and can be downloaded or listed. I also found the I Investigate column interesting, with the children being encouraged to search for information on the Internet, on a topic related to the supporting text.
From a technical editing point of view, the textbook is well balanced, it does not seem as heavy as Art Klett's, although it contains many exercises with a medium difficulty level. The illustrations, however, I don't find attractive at all for children and the whole vibe of this textbook doesn't seem very modern.
Last but not least, I would like to emphasize that the supporting texts chosen are classics, mostly from universal literature – Edmondo de Amicis, Hans Christian Andersen, Carlo Collodi, Leo Tolstoy, etc.
4. Paralela45 – Adriana Briceag, Ionela Cătălina Bogdan, Maria Ionela Miloș și Maria Cornelia Poștoacă
The textbooks suggests only 2 pages for initial revision. No initial assessment. Bearing in mind that the initial review period extends, from a methodical point of view, during the first two weeks of school, 2 pages seem insufficient to me.
The supporting texts chosen by the authors seem a bit heavy for some 8-year-old students and I doubt they would like them. Interactive activities such as Work in pairs! / Work in teams! are highlighted in most lessons. After the revision and assessment lessons, there is an improvement/development lesson called Practice, Develop and Play Recovery which, as the title suggests, proposes play-based learning activities.
The interactive AMIIs are identical to the exercises in the textbook, but provide immediate feedback. Unlike the one from Edu, which only draws attention to the fact that the given answer is wrong, the version from Paralela45 colors the correct answers green and the wrong ones red. Also, there are quite a few interactive AMIIs.
Graphically, the textbook is airy and the technical editing is good, even if it doesn't look particularly modern.
5. Booklet – Mădălina Stan și Ioana Dan
I noticed in this textbook that there are many exercises that allow for working directly on the book - that is, they have the necessary spaces. I don't know to what extent this is necessarily a positive thing, because these textbooks are transferable, though. Another consequence is that, for this reason, there are not too many exercises per lesson.
There are 5 pages of revision and initial assessment…
The textbook mixes drawings with photos and a lot of yellow and orange, but otherwise seems to have a uniform graphic style. From the point of view of technical editing, the textbook does not seem too stuffy.
The chosen texts are balanced and followed by comprehension exercises and exploration of the read text. Column Say what you think! encourages critical thinking and argumentative expression among students.
The authors proposed improvement/development lessons after the revision, respectively evaluation, under the title I know better!. In addition, the authors propose different team projects as forms of alternative assessment (making a class magazine seems very interesting to me).
Far more numerous than in other textbooks, Booklet's interactive AMIIs allow immediate, on-point feedback, with incorrect answers highlighted in red and correct ones highlighted in green. Some exercises differ from those in the textbook, but not all.
6. Art Klett – Sofia Dobra, Anca Malea
The only publisher that sent me their textbook in print, which I appreciated. As a rule, Art Klett's products are of good quality and I'm glad to see that their marketing is starting to be more... proactive 😊
I opened the textbook as soon as I received it, I admit. And my first impression was that it is crowded, suffocating. There are a lot of learning activities proposed and every millimeter of the pages has been used to fit them all. However, beyond the apparent chaos, the textbook is structured by content areas, namely: Reading/Reading, Building Blocks of Communication, Oral Communication, and Writing/Editing. It is very important to emphasize that these content areas constitute distinct lessons, or are at most grouped by two or three or four, they do not represent the didactic approach of each proposed lesson.
The didactic approach starts with a few oral exercises, grouped under the heading Before reading. Almost every time, the last exercise in this column suggests the teacher's initial reading, which I do not agree with. From a methodical point of view, students should read the text in their mind, then check what exactly they understood from what they read. Model reading - by the teacher - is already an outdated method. After checking the understanding of the text, you can move on to reading it aloud - in a chain, by roles, by a student who reads very well, etc. These exercises are grouped under the section Approaching the text and come, in the authors' opinion, after the teacher's model reading. Of course, they are followed by some comprehension questions and other post-reading exercises. The chosen supporting texts are quite balanced – both classical and contemporary.
For the initial review and assessment the textbook only provides 3 (?!) pages... The review and assessment lessons are followed by an Improvement (why not Development?) page and a complementary, workshop-type activity (portfolio, reading journal, poster etc). The textbook starts by listing all the general and specific skills in the table of contents, instead of introducing them at the beginning of each learning unit. Apart from the fact that it is an assessment criterion that textbooks are required to meet, it seems completely unnecessary to me.
Interactive AMIIs are sporadic and do not always provide accurate immediate feedback – meaning that mistakes are not always indicated, only that the exercise as a whole was not solved correctly. I appreciated that sometimes the exercises are different from the ones in the textbook.
7. Ars Libri – Adina Grigore, Mihaela Nițu, Nicoleta – Sonia Ionică și Cristina Ipate-Toma
In this case as well, the pages for the review and initial assessment period seem too few to me - 5 in number.
The illustrations and graphic style don't seem unified at all, but rather a compilation from different sources, which isn't exactly appealing to kids.
Interactive AMIIs provide immediate feedback even before you press the check button, marking wrong answers in red. That way, students can correct them even before they check themselves. But there are not many and they are not different from the exercises in the textbook.
The authors put a lot of emphasis on sections such as Reading Journal, Work in Pairs or Express Your Opinion, which appear in many lessons. On average, it seems to me that there are few application exercises based on the texts (around 3-5), and the level of difficulty is quite low. Again, the texts chosen are old, by classic Romanian authors (Sântimbreanu, Goga, Topârceanu, Farago, Plugaru, etc.).
8. Aramis – Celina Iordache, Bianca-Lăcrămioara Bucurenciu și Elisabeta Maria Mînecuță
The graphics of the Aramis textbook seem garish, and the color range used - far too aggressive. The illustrations seem to have different styles which does not leave a very coherent product impression.
There are only four pages for the initial 2 weeks of revision and assesment...
The supporting texts chosen are varied and most lessons offer games and practical activities. The review and assessment lessons are followed by an improvement/development lesson titled I'm Working More! .
As far as AMIIs go, the textbook's offer is rather poor, and of those, many are static. The few interactive AMIIs, however, provide immediate, accurate feedback by highlighting wrong answers in red.
As for the level of difficulty, I find it quite simple to medium, with a lot of emphasis on a playful approach (riddles, games, sayings, drawings, etc.) and an interdisciplinary perspective that often refers to personal development.
9. Litera – Daniela Beșliu, Nicoleta Stănică și Marilena Călin
The only incomplete textbook on the manuale.edu.ro platform. That is, only unit 2 is presented, as a sample. I couldn't even see the table of contents, to get a clearer idea of the selected supporting texts... I wonder if this textbook is not ready in its entirety? I do not understand how it is possible to present with only one learning unit, when the proposals of all the other publishers are presented in full version.
So, I cannot consider it as a serious offer. I skimmed through it, but I don't think it's worth reviewing, since it's NOT a textbook, just a learning unit.
In conclusion, personally, I have chosen the Romanian Language Communication textbook from the Intuitext publishing house.
Which one did you like better and why?
Comentarios