M-am gândit și eu, la fel ca multe dintre celelalte colege ale mele, la o listă de lecturi de vacanță, adecvată nivelului clasei mele - adică unor elevi care au învățat să citească până la finalul clasei pregătitoare și care, în marea lor majoritate, au participat la Clubul de lectură pe care îl organizez lunar, încă de când erau în clasa I, ceea ce înseamnă că erau obișnuiți să citească câte o carte pe lună.
Așa că, în pachetul de premiere le-am strecurat o listă de zece cărți pe care i-am încurajat să le citească în timpul vacanței de vară. Lista cuprinde trei titluri din literatura română și șapte din cea universală, și o puteți descărca gratuit la finalul articolului. Iată, concret, ce le-am propus:
Amintiri din copilărie, de Ion Creangă este cap de listă. Din punctul meu de vedere, nu putem să ignorăm poveștile clasice românești, doar pentru că nu ar mai fi pe gustul copiilor. Gusturile lor sunt în formare și este responsabilitatea noastră, ca adulți, să le educăm. În plus, le-am sugerat o variantă adaptată, a celor de la editura Gama, pe care o puteți găsi AICI.
Tot din colecția Clasici români pe înțelesul copiilor, cei de la editura Gama au editat și încântătoarea Din lumea celor care nu cuvântă, de Emil Gârleanu - vezi AICI. Da, este o carte ceva mai sentimentală, dar plină de descrieri sublime.
Ultimul titlu din literatura universală este semnat de Mihail Sadoveanu. Povestea Lizucăi din Dumbrava minunată este nemuritoare și va fi, cu siguranță, o lectură destul de rapidă. Eu am recitit pe Kindle o ediție pe care am descărcat-o de pe scribd.com, dar cu siguranță găsiți cartea la anticariate, biblioteci sau la Cărturești.
Eu le-am recomandat copiilor, la festivitatea de final de an școlar, să înceapă cu o carte din literatura universală, apărută recent pe piața românească. Este cartea pe care am ales s-o achiziționez pentru clasa mea din fondurile primăriei sectorului 1, primite în luna iunie, ca fond de premiere a elevilor - Carnetul de note, de Andrew Clementss. În plus, ei mai citiseră, de același autor, cartea Gata cu vorba! pentru clubul de lectură și știam că le place cum scrie Andrew Clements. Cartea se găsește la editura Arthur.
O altă poveste clasică și pe care știam că nu o vor putea lăsa din mânuțe prea curând este Matilda, de Roald Dahl. Mie îmi place mult ediția în format mic, hadcover, a celor de la Arthur. Și, chiar dacă au văzut deja cele două filme inspirate din această poveste, vă asigur că și cartea o să li se pară fermecătoare - Radu chiar își depășea norma de lectură zilnică pentru Matilda.
Un alt titlu încântător este Un urs pe nume Paddington, de Michael Bond, pe care o puteți găsi AICI. La fel ca povestea lui Winnie the Pooh, și aceasta va captiva, garantat, inimile copiilor.
Vrăjitorul din Oz, de Frank Baum în format paperback de la editura Arthur este o altă recomandare evidentă, mai ales că s-au mai tot întâlnit cu fragmente din nemuritoarea poveste prin manuale și auxiliare.
Tot un clasic este și Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carrol. Recomand ediția celor de la Humanitas, care este și frumos ilustrată și care merge mai repede la lecturat.
Ușor surprinzătoare, poate, este O zi din viața Deliei, ilustrată de Delia Calancia, de la editura Humanitas. Am ales această carte pentru că este ceva mai simplă și personajul principal este o elevă de clasa a III-a (ei urmând să treacă în clasa a III-a) cu preocupări foarte diverse și interesante, iar ilustrațiile mi s-au părut mie, ca adult, captivante.
Nu în ultimul rând, am ales Insula delfinilor albaștri, un scurt roman de aventură scris de Scott O'Dell (editura Arthur), pe baza experiențelor de la seria anterioară - aceasta a fost una dintre cărțile de la Clubul de lectură din 2019.
Nu, nu mă aștept să reușească toți să le citească pe toate. Însă mă aștept să citească măcar una din ele, da, și m-am asigurat că au din ce să își aleagă. Și, ca să pot cuantifica progresul lor, le-am pregătit fișe de lectură pentru fiecare carte (ceea ce a însemnat că a trebuit să le recitesc și eu, da...). Fiind vacanță, nu am acces direct la copii și știu că nu toți părinții au imprimante acasă, așa că le-am pregătit fișele de lectură în format online, în Google Forms, și le-am încărcat pe Google Classroom - copiii știu să lucreze pe ambele platforme, independent. O să postez cât de curând fișele de lectură, dar între timp, puteți să descărcați lista de lecturi pentru vacanța de vară la finalul clasei a II-a de mai jos.
تعليقات